Автор: Валерия Велева, epicenter.bg Сглобката виси на косъм, некоалиционните партньори не могат

...
Автор: Валерия Велева, epicenter.bg Сглобката виси на косъм, некоалиционните партньори не могат
Коментари Харесай

Епицентър: Сглобката виси на косъм. Денков иска да е външен министър, за да пътува, Габриел готова да си тръгне

Автор: Валерия Велева, epicenter.bg 

Сглобката виси на косъм, некоалиционните сътрудници не могат да се схванат кой да оглави Външно министерство след ротацията, научи Епицентър.бг. Информацията бе потвърдена за “Гласове ” от самостоятелни източници в ПП-ДБ.

“Нямаме никакво съгласие. Никакво! ”, съобщи с терзание наш източник от държавното управление е акцентира, че всичко реализирано от болшинството в Народното събрание може да се скапе, поради едно външно министерство.

Премиерът Николай Денков желал след ротацията непременно с изключение на вицепремиер да стане и първи посланик, тъй като бил притеглен от екзотиката на пътуванията в чужбина и това взривява болшинството. 

Мария Габриел декларирала изрично, че в случай че не е министър председател и външен министър, тя ще се откаже и ще напусне българската политика. Нейният претекст да се опълчи на щенията на Денков е, че той не е квалифициран външно-политически и няма никакви контакти в чужбина. Освен това Габриел към този момент е създала по нов метод Външно министрество, готви външно-политическа теория, която ще показа на публично разискване, има въздействие във всички евроатлантически кръгове в Съединени американски щати и Европа и е почитан посланик в интернационалните среди. Ако пристигна Денков на нейния пост, всичко реализирано от Габриел, няма да бъде продължено, тъй като той има друго отношение към външната политика.

В такава неуместна обстановка България внезапно ще се окаже с три външни политики - на премиера Габриел, на външния министър Денков и на президента Радев.

Към всичко това би трябвало да се изведе пред скоби Управленската стратегия на некоалицията за интервала юни 2923-декември 2024, реализирана в единодушие сред ПП-ДБ с ГЕРБ-СДС, където ясно е записано, че “През вторите девет месеца отговорността за държавното управление ще поеме госпожа Мария Габриел - номинация на ГЕРБ-СДС. След размяната Николай Денков ще бъде заместник-министър ръководител и министър на образованието ”.

Като европейски политик Габриел изрично дължала да се съблюдават договореностите, поради които тя се е съгласила да се върне в България. В противоположен случай си потегля. И това е декларирала пред всички партийни водачи.

От ПП-ДБ обаче желали непременно да получат контрола върху Външно министрество, с цел да “имат изход към света ”, както обяснявали на непартньорите си от ГЕРБ.

Петков, Денков и Василев декларирали на Борисов и Пеевски, че за тях Външно министерство е “червена линия ”.  Настимир Ананиев обществено обговори през уикенда настроенията в ПП-ДБ: “Буквалното приемане за ротация е Габриел - министър председател, акад. Денков - вицепремиер с портфейла ѝ. Редно е той да стане външен министър. Идеята е Министерски съвет да резервира оптимално своя състав ”. Преди месеци самият Денков твърдеше тъкмо противоположното - че след ротацията ще се върне в просветителното министерство, тъй като там се чувствал най-подготвен. Концепцията му се трансформирала откакто отиде на няколко срещи на върха в Брюксел и се видя измежду политическия хайлайф на Европа. Това погалило самочувствието му, че може да бъде и ВИП-дипломат, описват негови сътрудници.

Това брутално извиване на ръце от страна на Денков и ПП-ДБ  поставя на тестване некоалицията, която може да се разпадне във всеки един миг. 

На незабавно свикана среща през уикенда водачите й не са постигнали никакво единодушие. Заредени с драматизъм, съмнение и безспорна некомпетентност на страна Политическа партия диалозите ще продължат в този дух безусловно до 5 март.

Проблемът е толкоз сериозен, че се създава вид, в случай че Мария Габриел си тръгне и Денов продължи мандата като министър председател. Тогава ГЕРБ щели да изискат министерствата на защитата, на енергетиката, на спорта, към които имат съществени забележки.

Борисов ясно сподели недоволството си от Тагарав, от спортния министър Димитър Илиев и от земеделския министър. “Запалиха Европа земеделците, ние тук нищо не обсъждаме. Не съм видял проект и ограничения ”, беше упрекът на водача на ГЕРБ. Напрежение сред министър Кирил Вътев и ГЕРБ има още около ветото за импорт на зърно от Украйна, в чието отстояване той в началото не бе доста безапелационен. И министър Йоловски е с единия крайник е вън от кабинета след свадите към него. Критиките към енергийния министър Румен Радев не стихват поради закриването на “Мариците ”  и фотоволтаиците.

На всичкото от горната страна от ПП-ДБ не престават да настояват, че не било контрактувано кабинетът “Габриел ” да е с мандата на ГЕРБ. Това пък е алена линия за Борисов и хората му, които са непреклонни, че това е единственият вид ротацията да се случи, другото е оскърбление за тях, което няма да позволен.

В края на предходната седмица неслучайно водачът на ГЕРБ Бойко Борисов съобщи, че ротацията не е непременно - казаното бе точно във връзка контрактуваната с ПП-ДБ промяна на премиера с външния министър през март. “Има подписано съглашение и ще се придържаме към него ”, е катеоричната позиция на Борисов.

И за Денков ротацията не е непременно. Позициите им обаче по тази тематика са радикално разнообразни. Кой ще надделее, следва да забележим.

Но, както се предполагаше, ротацията е първото и доста съществено тестване пред некоалицията.

Инфо: epicenter.bg

 

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР